Miranda Landkroon trad op 16 mei op als één van de topexperts van het BI Beleggerscafé op Kasteel De Hooge Vuursche. Ze ziet als manager vermogensopbouw bij Mogelijk Vastgoedfinancieringen een flinke groei in de vraag naar alternatieve financiering bij MKB-bedrijven en de behoefte aan alternatieve beleggingen bij vermogende particulieren. “We vervullen een platformfunctie waarbij we MKB’ers op zoek naar een financiering koppelen aan particuliere geldverstrekkers.”

Sinds de oprichting in 2016 is Mogelijk Vastgoedfinancieringen snel gegroeid, vertelt Landkroon tijdens het BI Beleggerscafé. Het thema van de talkshow, omlijst door een netwerkborrel, is de bubbel op de beurs. Wat zeggen de trends? Zitten we met z’n allen naar het ontstaan van een bubbel te kijken? En hoe kun je als belegger anticiperen op macro-economische en geopolitieke onzekerheden, bijvoorbeeld door te diversifiëren?

Aandeel non-bancair neemt toe

Landkroon beantwoordt die vraag door de opmerkelijke verschuiving te laten zien van bancaire naar non-bancaire financieringen. Cijfers van Stichting MKB-financiering tonen aan dat het aandeel non-bancair jaarlijks toeneemt. Van 29 procent in 2022 naar 36 procent vorig jaar. Het is een trend die eerder werd ingezet, zegt Landkroon: “Acht jaar geleden wisten MKB-ondernemers al niet meer waar ze konden aankloppen. Ze zochten een hypotheek voor een bedrijfspand maar de banken hielden de deur dicht.”

MKB-segment is belangrijk onderdeel

Voor veel ondernemers die op zoek zijn naar een financiering, leidt de terugtrekkende beweging die grootbanken maken bij het verstrekken van MKB-leningen tot een onhoudbare situatie, merkt ze op. Ook als alle cijfers lijken te kloppen, krijgen aanvragers toch het deksel op de neus. Met volgens Landkroon grote gevolgen: “Als banken zeggen: we financieren niet meer aan het MKB-segment, dan laat je zo’n belangrijk deel van de economie liggen.”

Creditgelden op zoek naar rendement

Het heeft daarna even geduurd voor het MKB, de ruggengraat van de Nederlandse economie, was omgeschakeld. Ze waren gewend om voor financieringen van panden en winkels bij de bank aan te kloppen. Landkroon: “Toen het besef indaalde dat ze niet meer naar de bank konden gaan, gingen ze naar andere partijen. Tegelijk gingen particulieren met creditgelden op zoek zijn naar een goed rendement.”

Mogelijk maakt het makkelijk

De brug die Mogelijk slaat tussen deze twee partijen, tussen ondernemers en beleggers, heeft inmiddels geleid tot een bloeiende markt voor alternatieve financiering. Sinds de start heeft Mogelijk maar liefst 1,7 miljard euro aan financieringen verstrekt. Al meer dan 5.600 ondernemers maakten hier gebruik van. De rendementen zijn beduidend hoger dan de rente die je op een spaarrekening krijgt. En Mogelijk maakt het makkelijk: zo heb je geen zorgen om het beheer van vastgoed. “Naast een beweeglijke beurs willen veel beleggers ook graag wat rust en stabiliteit. Dat bieden wij.”

Benieuwd naar de diensten van Mogelijk Vastgoedfinancieringen en hoe jij daarvan kunt profiteren? Bekijk de website van Mogelijk of download nu het gratis E-book en lees alle inzichten en advies van Miranda Landkroon en andere financiële experts gratis terug.